FAQ

Op deze pagina kan u terecht voor de meest voorkomende vragen over onze producten

 

Vragen over zonwering

Waarom zou ik kiezen voor doekzonwering en niet voor rolluiken?

Verticale doekzonwering kan toegepast worden op heel grote raampartijen, zelfs tot 27,8 m2 of voor schuiframen, hoekramen of vliesgevels. Bij rolluiken zijn de afmetingen beperkter. Boven­ dien passen die enkel op standaard ramen en zijn de kasten veel groter qua dimensionering. Doekzonwering zorgt ervoor dat je woning niet opwarmt, zonder dat je daarvoor in het donker zit. Plus je kan nog perfect naar buiten kijken! Doekzonwering kan qua look & feel perfect aangepast worden aan jouw woning. Er is een uit­ gebreid gamma aan doeken en kleuren.

Kies ik het best voor buitenzonwering of voor binnenzonwering?

Van zodra de zonnestralen het vensterglas bereiken, warmen ze het glas op en raakt ook de woning opgewarmd. Om oververhitting te voorkomen is het dus belangrijk te vermijden dat de zonnestralen het venster bereiken en dit lukt best met buitenzonwering. Het is een duurdere oplossing dan binnenzonwering, maar veel efficiënter en resulteert in een lagere energiefac­ tuur. Trouwens: eens de warmte binnen zit, geraakt die in goed geïsoleerde en luchtdichte ge­ bouwde huizen amper nog terug buiten, waardoor de binnentemperaturen er vaak ondraaglijk hoog oplopen.

Kan ik met zonwering besparen op mijn energiefactuur?

Zeker, door jouw zonwering te automatiseren kunt je maximaal besparen. Geautomatiseerde – dynamische – zonwering gaat automatisch omlaag als de zon hevig schijnt. Zo vermijd je te hoge binnentemperaturen en hoef je niet extra te koelen.
Daarnaast kan je tegelijk ook blijven genieten van de zonnewarmte in de winter, waardoor jouw woning gratis opwarmt en je minder moet stoken.

Ik twijfel tussen airco en buitenzonwering, wat is de beste keuze?

Verwarmen is niet langer de uitdaging van de toekomst, koelen en dan vooral vermijden dat je woning oververhit geraakt des te meer. Dit kun je het best realiseren door de warmte buiten te houden. De combinatie van buitenzonwering met intensieve nachtkoeling is dan een milieu­ en energiebewuste keuze.

Kan zonwering ook een oplossing zijn om reflecties op mijn televisie en computerscherm te vermijden?
Zeker, de keuze van het doek is belangrijk in het antwoord op je wensen en noden. Belangrijk is dat je nadenkt of je vooral oververhitting, reflecties wil vermijden, een goed zicht op de tuin wil behouden of net je privacy wil garanderen. Afhankelijk van je noden kan zowel een buiten als binnentoepassing van Renson zonwering met het juiste doek soelaas bieden.

Kan ik mijn doekzonwering gebruiken als het regent?

Mocht het doek bij een onverwachte bui nat worden, kan je het gerust oprollen om nadien, bij beter weer, terug af te rollen om te laten drogen. Laat het doek echter niet meer dan 3 dagen opgerold om schimmelvorming en vlekken te voorkomen. Bij doeken met crystalbanden wordt aangeraden om die enkel volledig droog op te rollen.

Kan ik mijn doekzonwering gebruiken als het vriest of sneeuwt of bij hevige wind?

Bij hevige wind kan jouw screen perfect bediend worden. Renson® biedt een garantie tot 130 km/h. Hoe hard het precies waait is echter moeilijk in te schatten. Kies dan ook om je zonwe­ ring te automatiseren met een windsensor. Bij vriesweer kan je jouw zonwering het best niet bedienen. Laat ze staan in de positie en rol deze pas op of af als het niet meer vriest.

Kan ik met doekzonwering ook een ruimte verduisteren bv. voor een slaapkamer?

Uitgerust met een verduisterend doek, is doekzonwering perfect geschikt voor slaapkamers. Dit kan ook achteraf, want met onze Connect & Go technologie zijn doeken eenvoudig uit te wisselen. Daarenboven biedt de Fixscreen Minimal, naast een minimalistisch design, ook de optie tot een stille binnenmotor. Welke hem uitermate geschikt maakt om als binnentoepas­ sing de slaapkamer te verduisteren. Bij Demaeght zonwering volgen wij een tabel die aan bepaalde eisen voldoet qua afmetingen.

Zal mijn doek verkleuren door de zon?

De doeken die wij gebruiken zijn van de beste kwaliteit. Ze hebben een heel lange levensduur, wat blijkt uit de 5 jaar garantie die je ervoor krijgt. Zijn jouw doeken na een lange tijd toch ver­ kleurd, dan kan je ze eenvoudig laten vervangen door jouw Renson® Ambassador.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn zonwering lang meegaat?

Door onze jarenlange ervaring, kunnen wij garant staan voor duurzame producten waar je lang zal kunnen van genieten. Niettegenstaande is regelmatig onderhoud belangrijk om de levens­ duur te verlengen. En dat blijft beperkt tot het reinigen van het doek en de profielen, lees op p. 118 over de onderhoudsproducten die Renson® hiervoor aanbeveelt.

Kan mijn zonwering op maat gemaakt worden?

Ja, jouw Ambassador zal je helpen in je zoektocht naar het perfecte product voor jouw project. Hij meet op en bestelt alle zonwering op maat.

Zijn jullie producten CE -gekeurd?

Ja, onze producten worden getest en gekeurd volgens de normen en standaarden gangbaar in de industrie. Renson® gaat zelfs verder en voert ook extra testen uit om de beste garanties te kunnen bieden.

Renson Fixscreen doekzonwering geplaatst in gent aan deze burelen. Een mooi renovatie project. Modern en strak design.
vragen over outdoor

DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER RENSON® OVERKAPPINGEN...

KAN EEN RENSON® OVERKAPPING OP MAAT GEMAAKT WORDEN?

Alle Renson® overkappingen worden op millimeter-maat gemaakt en dit zonder meerprijs.

WAT ZIJN DE MAXIMALE AFMETINGEN?

Dit hangt af van het type overkapping. Hiervoor raadpleeg je best de producttabel in deze folder. Deze tabel toont de mogelijke afmetingen van één dakmodule. Modules kunnen wel gekoppeld worden om zo grotere afmetingen te bekomen.

WELKE KLEUREN ZIJN MOGELIJK?

De top 100 Ral-kleuren zijn mogelijk in structuurlak zonder meerprijs.
Hierdoor kan je de kleur van je overkapping ook afstemmen op het schrijnwerk van je woning. De lamellen kunnen in een andere top 100 Ral-kleur dan de structuur gekozen worden zonder meerprijs.

MOET DE OVERKAPPING STEEDS TEGEN EEN MUUR GEPLAATST WORDEN OF KAN DIT OOK VRIJSTAAND?

Overkappingen met lamellendak (Camargue line en Algarve line) kunnen zowel vrijstaand als in aanbouw geplaatst worden. De overkappingen onder helling, met screendak of doekdak, kunnen enkel aangebouwd wor- den tegen een woning of andere constructie.
De Aero-daken zijn speciaal gemaakt om in te bouwen in een nieuwe of bestaande draagstruc- tuur.

NEMEN DE LAMELLEN IN HET DAK NIET TE VEEL LICHT WEG?

Met lamellen heb je volledige controle over de intensiteit van de lichtinval.
In gesloten toestand heb je geen lichtdoorlatendheid of je kan optioneel enkele glaslamellen of LED-lamellen plaatsen voor meer licht.
Als de lamellen lichtjes geroteerd worden, krijgt men al snel heel wat licht binnen.
Met de Camargue Skye kan je naast het roteren, de lamellen ook wegschuiven naar één zijde. Hierdoor bekom je een volledig open dak.

IS EEN LAMELLENDAK VOLLEDIG WATERDICHT?

Lamellendaken en Fixscreendaken bieden naast zonwering ook volledige bescherming tegen de regen. Wel dien je er rekening mee te houden dat een terrasoverkapping een open alu- minium structuur is, niet te verwarren met een veranda. Meubilair en vloer moeten bijgevolg aangepast zijn voor buitengebruik. Ook bij hevige regenval is een lamellendak niet te vergelijken met een veranda. Dit is geen gesloten constructie. 

WELKE OPTIES ZIJN MOGELIJK IN EEN OVERKAPPING?

De Renson® overkappingen kunnen met een hele reeks accessoires uitgerust worden en zo perfect geconfigureerd worden volgens je persoonlijke smaak. (Fixscreen zonwering, Loggia schuifpanelen, glazen schuifwanden, verlichting, verwarming, muziek, etc,...)

KAN IK OOK BUITEN HET ZOMERSEIZOEN GENIETEN VAN MIJN OVERKAPPING?

Dit kan zeker. Hiervoor kan je de overkapping het best uitrusten met de gepaste zij-invullingen (Fixscreen, Loggia- of glazen schuifwanden). Ook verlichting en verwarming behoren tot de mogelijkheden om te kunnen genieten in alle seizoenen het hele jaar rond.

HOE MOET IK DE OVERKAPPING REINIGEN?

Je Renson® overkapping staat jarenlang, dag in dag uit buiten. Wil je ten allen tijde optimaal kunnen genieten dan adviseren wij een jaarlijkse reiniging met de Renson Maintenance Set producten. Deze onderhoudsset zorgt voor een jarenlang behoud van de intense kleur en geeft een extra bescherming tegen zure regen, zeelucht en UV stralen (zie ook verhoogde garantie bij jaarlijks gebruik).

VERHOOGT EEN OVERKAPPING DE WAARDE VAN MIJN HUIS OF PAND?

Inderdaad. Bij officiële schattingen van woningen, voorzien van een Renson® overkapping, wordt deze ook meegenomen in de waardering van het pand.
Investeren in een overkapping van Renson® is dus meteen de waarde van je woning verhogen!

WORDT HET NIET TE WARM ONDER EEN LAMELLENDAK?

Een lamellendak is niet alleen zonwerend, maar ook ventilerend. Als de lucht onder de overkap- ping teveel opwarmt, treedt door het eenvoudig lichtjes roteren van de lamellen, een ventila- tie-effect op, zodat de warme lucht wegstroomt via het dak.

NA HOEVEEL TIJD HEB JE MAXIMALE WARMTE VAN DE HEATER?

Doordat we werken met korte golf systeem, heb je bijna meteen maximale warm- te uitstraling van de heater. Korte golf straling is direct voelbaar, vergelijkbaar met de warmte van zonnestraling. Je warmt de objecten op en niet de ruimte. Lange golf infrarood heaters hebben een langere opwarmtijd dan de korte golf heaters. Ze hebben lucht nodig om warmte over te brengen. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur, grootte van de overkapping, gesloten of niet,... kan het bepaalde tijd duren vooraleer je deze uitstraling ook maximaal voelt.

IDEALE POSITIE VAN DE HEATER

De ideale positie van de Beam met heat is tegenover een vaste wand zodat men kan genieten van de reflectie van de warmte.

VERWARMING IN COMBINATIE MET EEN AFSLUITING

Voor optimaal genot van de heater is een afsluiting (d.m.v. glazen wand, Fixscreen, ...) van de terrasoverkapping aangeraden.

LINEO HEAT

Onderstaande warmtediagrammen geven de warmtespreiding weer bij 1 en 2 Lineo Heat lamellen. Voor een optimale warmtespreiding bij gebruik van 2 Lineo Heat lamellen, is een tussenafstand van 1500 mm aangeraden.

WAT IS HET GELUIDSNIVEAU VAN REGEN OP EEN OVERKAPPING?

Het geluidsniveau is sterk afhankelijk van de regenintensiteit en kan niet gekwan- tificeerd worden. Bij overkappingen met screendak is het geluid van de regen vergelijkbaar met het geluid van regen op een tent. Bij overkappingen met la- mellendak is een dof metaalgeluid hoorbaar. Door het gebruiik van de dubbel- wandige lamellen klinkt dit geluid niet zo scherp als bij enkelwandige lamellen. Bij overkappingen met vast dak (Algarve Canvas en Aero Canvas) komt de regen rechtsreeks op het staaldak. De anti-condenslaag zorgt voor een lichte demping van de regen, zodat deze niet zo scherp klinkt. Het geluidsniveau is vergelijkbaar met deze van een lamellendak bij dezelfde regenintensiteit.

HOE LANG DUURT DE MONTAGE VAN EEN OVERKAPPING?

De constructie kan meestal in één dag geplaatst worden. Afhankelijk van het aantal opties, invullingen die ook aanwezig zijn, kan dit 2 dagen innemen. Hierbij zijn de grondwerken niet meegerekend.

MOGEN DE DAKLAMELLEN BIJ VORST BEDIEND WORDEN?

Indien de lamellen niet volledig gesloten zijn, kan je deze nog bedienen bij vorst. Indien de lamellen volledig gesloten zijn, is het mogelijk dat condens tussen 2 lamellen ervoor zorgt dat deze aan elkaar gevroren zijn. In dit geval mag je het dak niet bedienen.

BELEMMERT EEN FIXSCREEN HET ZICHT NAAR BUITEN?

De doorkijk van de Fixscreens wordt beïnvloed door de lichtreflectie. Bij zeer zonnig weer kan je van buiten de overkapping bijna niet naar binnen kijken. An- derzijds kan je ’s avonds bij het inschakelen van de led verlichting minder goed naar buiten kijken wanneer je onder de overkapping zit. Met een donkerkleurige screen heb je weinig lichtreflectie, waardoor de doorkijk groter is, dan bij een lichtkleurige screen. De Privacy glasvezeldoeken hebben een dichter geweven structuur met slechts 1% openheid, waardoor er ook bij donkerkleurige doeken een beperkte doorkijk is.

renson camargue lamellendak geplaatst door demaeght zonwering in wortegem. een modern en strak design van Belgische kwaliteit. voor moderne en landelijke woningen.